Monark cykelfabrik i Vansbro

 


Monarks Transport och Specialcyklar har en lång och anrik historia som tar sin början på två svenska orter vid början av förra sekelskiftet. I Vansbro tillverkades redan 1910 den första Kroon-cykeln. Från Kroon har vi fått med oss traditionen med robusta cyklar av hög kvalitet, något som lever kvar i våra produkter än idag.

Ungefär samtidigt startade Monark nere i Varberg, då Birger Svensson inregistrarade firman Svenska Cykeldepoten. Svensson blev sedan känd som Fattigpojken som blev Sveriges cykelmonark. Cykelfabriken blir ett av de tongivande företagen i Sverige och 1934 firade man de 25 åren med ett namnbyte till Svenska Cykelfabriken Monark.
På 1970-talet köpte Monark den anrika cykelfabriken CH Kroon och fabriken i Vansbro har sedan dess tillverkat transport och specialcyklar under namnet Monark.

 

En cykel från Monark är en slitvarg, en arbetshäst som tål tuffa tag och garanterar lång livslängd. Monarks cyklar finns i en mängd olika utföranden; allt från den gamla hederliga budcykeln till sparkcyklar, trehjulingar och tandemcyklar till den välkända postcykeln. Vi är veteraner på elcyklar. 1935 tillverkade vi cyklar med hjälpmotor och redan 1995 tillverkade vi vår första eltransportcykel. 

Monarks postcykel är ett uppskattat arbetsredskap i flera postverksamheter i Europa och för varje dag som går upptäcker allt fler fördelarna med cyklar från Monark.

 

 

Monark Exercise AB är en del av Cycleurope AB som ägs av familjen Salvatore Grimaldi. I gruppen ingår varumärken som DBS, Bianchi, Crescent, Everton, Gitane, Kildemoes, Monark, Peugeot, Puch, TEC och Spectra.

MONARKEXERCISE